Επικοινωνήστε μαζί μας στο neatavroumoschatou@gmail.com

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού εκφοβισμού

Σήμερα είναι η Πανελλήνια μέρα για το σχολικό εκφοβισμό (bullying) . Eίναι η επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών με σκοπό να προκαλέσει στους άλλους πόνο και αναστάτωση και μπορεί να έχει μορφή λεκτική , σωματική, κοινωνική ή και ηλεκτρονική (μέσω Διαδικτύου). Το παιδί μπορεί να είναι και θύμα και θύτης και η κατάσταση αυτή αφήνει τραύματα στον ψυχισμό του παιδιού που επηρεάζουν σοβαρά την εξέλιξή του.
Τα παιδιά είναι το μέλλον μας !... Γονείς δώστε προσοχή , μιλήστε με τα παιδιά σας...
(http://www.youtube.com/watch?v=FaHIJrv_74I)

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
Ο σχολικός εκφοβισμού χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δύσκολα μπορεί να οριστεί αφού εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή της Ψυχολογικής Βίας και εκφράζονται με διάφορα πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία, διάδοση φημών, εξύβριση, ταπείνωση, εξευτελισμός, ρατσιστικά σχόλια, απειλών ή και τρομοκρατίας. Η Ψυχολογική βία περιλαμβάνει επίσης και τον εσκεμμένο αποκλεισμό μαθητών από διάφορες κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες. Μια άλλη μορφή σχολικού είναι η Σεξουαλική Παρενόχληση που χαρακτηρίζεται από σεξουαλικά ταπεινωτικά σχόλια, ανεπιθύμητα αγγίγματα, εξαναγκασμός του θύματος να παρακολουθεί ή να συμμετέχει ενεργά σε σεξουαλικές πράξεις και βιασμός. Όλα αυτά, το παιδί που εκφοβίζεται μπορεί μερικές φορές να εξαναγκαστεί να τα υποστεί ή και να πράξει μπροστά σε άλλους. Η Σωματική βία στον σχολικό εκφοβισμό εκδηλώνεται με χτυπήματα, σπρωξίματα, κλοτσιές, τσιμπιές και στριμώγματα. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκφραστεί και μέσα από την Οικονομική Εκμετάλλευση των παιδιών που εκφοβίζονται με αποτέλεσμα την κλοπή ή φθορά στα προσωπικά αντικείμενα τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου