Επικοινωνήστε μαζί μας στο neatavroumoschatou@gmail.com

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση του Δημάρχου Μοσχάτου- Ταύρου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ «Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση»



Σημαντικές εισηγήσεις για καίρια ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, ως το βασικό αξιόπιστο θεσμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταφέρνει να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη ακόμα και στις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, παρουσιάσθηκαν στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση» που οργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στη Θεσσαλονίκη 21 και 22 Νοεμβρίου και εντάχθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «POLIS».
Στο συνέδριο συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι πολλών Δήμων, επιστήμονες και ειδικοί διαφορετικών κλάδων, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι οργανισμών και ενώσεων.
Στο πάνελ του συνεδρίου με θέμα  «Εργασία- ανεργία» συμμετείχε ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου όπου αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στο θέμα της ιεράρχησης των αναγκών σε σχέση με τους πραγματικά διαθέσιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους με στόχο να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο ο κοινωνικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης και να αναζητηθεί πιο έντονα η «εγγύτητα» της σχέσης με την τοπική κοινωνία. Επίσης, έθεσε ως σημαντική προτεραιότητα τη σύναψη Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης όπου θα στοχεύει στην ενδογενή τοπική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, στα πλαίσια της ομιλίας του, τόνισε μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει δραματικές περικοπές επιχορηγήσεων, συνεχείς νομοθετικούς αιφνιδιασμούς και αμφισβήτηση της διοικητικής και θεσμικής μας αυτονομίας. Το μεγάλο πλέγμα ελέγχων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων μας οδηγεί σε μία ανώδυνη διαχειριστική λειτουργία με ελάχιστους πόρους, χωρίς χαρακτήρα αναπτυξιακό και όραμα για την τοπική κοινωνία.
Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί μικρογραφία και εξάρτημα του κράτους. Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σημαντικό να επικαιροποιήσει ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο με στρατηγική προοπτική: την ανεξαρτησία από το κράτος, την αυτονομία από τα κόμματα, την πολιτική, διοικητική και την οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία της.
Στην περίοδο της κρίσης έχει σημασία για την τοπική κοινωνία να εμπεδώνεται συνείδηση ενεργητικής αλληλεγγύης που να αφυπνίζει και ενεργοποιεί τους κατοίκους ώστε να αναπτύξουμε την κοινωνική συνοχή τονώνοντας τον κοινωνικό ιστό. Έτσι μόνον θα γίνει δυνατόν να διαμορφωθεί τοπική συναίνεση και κοινωνική σταθερότητα, να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη και να δημιουργηθεί τοπική ανάπτυξη ».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου