Επικοινωνήστε μαζί μας στο neatavroumoschatou@gmail.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

2ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μέσα από τη σιωπή τους αφηγήθηκαν στιγμές της εποχής τους, αλλά και έπλασαν εικόνες του μέλλοντος… Εξέφρασαν καλλιτεχνικά ρεύματα, αλλά και άρθρωσαν πολιτικό λόγο… Τέθηκαν άλλοτε στην υπηρεσία της προπαγάνδας, ενώ αποτέλεσαν και πραγμάτωση της ελευθερίας της τέχνης. Ανέδειξαν μεγάλους σταρ του σινεμά και καθιέρωσαν κορυφαίους δημιουργούς. Πέρα και πάνω απ’ όλα υπήρξαν τα πρώτα βήματα της 7ης τέχνης στην Ευρώπη, η απαρχή μιας εποχής που έμελε να κατακλυστεί από κινούμενες εικόνες. 

Το κάλεσμα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το STUDIO - Παράλληλο Κύκλωμα και τον Πρόεδρό του Χρήστο Παπαδημητρίου για το 2ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου – Αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο περιλαμβάνει 16 αριστουργηματικά φιλμ σε επιλογή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, σε 14 ημέρες προβολών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με συνοδεία άλλοτε της πρωτότυπης και άλλοτε ζωντανής μουσικής υπόκρουσης, σε ένα γνήσιο θερινό σινεμά, στο αίθριο του 3ου ορόφου του Ιδρύματος. Κάθε ταινία θα συνοδεύεται από ένα σύντομο σχόλιο του συγγραφέα του πολύ γνωστού βιβλίου Vamps, Στάθη Σκλαβουνάκου.

Οι ταινίες επιλέγηκαν με μεγάλη προσοχή από τον ίδιο το σκηνοθέτη με γνώμονα την αδιαμφισβήτητη αισθητική - καλλιτεχνική τους αξία αλλά και την όσο το δυνατό καλή κατάσταση του ίδιου του υλικού που θα προβληθεί σε συνεργασία με το αρχείο του Studio – Παράλληλο Κύκλωμα. Έτσι, μας προσκαλεί σε μία γιορτή όπου θα προβληθούν 16 φιλμ, γυρισμένα από το 1917 έως το 1929,  με ζωντανή μουσική συνοδεία από Έλληνες καλλιτέχνες ή με την πρωτότυπη μουσική τους, με ελληνικούς ή αγγλικούς υπότιτλους.

Ανάμεσα στις ταινίες θα απολαύσουμε Το θωρηκτό Ποτέμκιν - του Sergei Mikhailovitch Eisenstein (1925) με τη θρυλική εξάλεπτη σκηνή στις σκάλες της Οδησσού στην οποία ο Eisenstein παραδίδει μαθήματα ρυθμού, αυστηρότητας, πλαστικότητας και ακρίβειας, τη φουτουριστική Metropolis – το μνημειώδες φιλμ επιστημονικής φαντασίας (1927) του Fritz Lang, τονFaust (1926), την καλύτερη ίσως ταινία του F.W. Murnau, το αριστούργημα του Σουηδικού βωβού κινηματογράφου Ο Παράνομος και η γυναίκα του του Victor Sjostrom (1918). Το πρώτο δείγμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο "Το εργαστήρι του Δόκτωρα Καλιγκάρι" - του Robert Wiene (1919), το γεμάτο από αξέχαστες εικόνες έργο Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης του Vsevolod Pudovkin (1927),  το ιδιόρρυθμο φιλμ επιστημονικής φαντασίας Aelita: Queen of Mars – The revolt of the Robots του Yakov Protazanov (1924), το υπαινικτικό έργο Michael του Carl Theodor Dreyer (1924), την ταινία του Α. Hitchcock The Manxman (Εξιλέωσις Δικαίου, 1929) και πολλά ακόμα.

Ένα απάνθισμα των απαρχών της τέχνης του κινηματογράφου, στην Ευρώπη, την οποία ο Προυστ χαρακτήρισε σαν "την καινοτομία της λογοτεχνίας", που μας μαγεύει ακόμη.





ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
30 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2011
Ώρα έναρξης προβολών: 21.00

Πέμπτη, 30/6
Metropolis dir: Fritz Lang (1927) 124` (με την πρωτότυπη μουσική, ελληνικοί υπότιτλοι)

Παρασκευή, 1/7
Madame du Barry dir: Ernst Lubitsch (1919) 114’ (αγγλικοί υπότιτλοι). Θα προβληθεί με την πρωτότυπη μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για την αποκατεστημένη κόπια

Σάββατο, 2/7
Le retour a la raison 3`εικαστικό πειραματικό - Les mysteres du chateaux du De 20` dir : Man - Ray (1926-29) (γαλλικοί υπότιτλοι) και
Das Kabinett des Dr. Caligari (Το εργαστήρι του Δόκτωρα Καλιγκάρι) dir: Robert Wiene (1919) 70` (ελληνικοί υπότιτλοι)
Θα προβληθεί με DJ set από την Ελένη Μητσιάκη

Κυριακή, 3/7
Το θωρηκτό Ποτέμκιν Battleship Potemkin dir: Sergei Mikhailovitch EISENSTEIN (1925) 73` (με την πρωτότυπη μουσική, ελληνικοί υπότιτλοι)
Η πρωτότυπη μουσική με την οποία θα προβληθεί η ταινία είναι του Edmund Meisel

Δευτέρα, 4/7
The Manxman (Εξιλέωσις Δικαίου) dir: Alfred Hitchcock (1929) 111` (ελληνικοί υπότιτλοι). Η ταινία θα προβληθεί με την πρωτότυπη μουσική

Τρίτη, 5/7
The End of St Petersburg dir: Pudovkin (1927) 68`(με την πρωτότυπη μουσική, ελληνικοί υπότιτλοι)

Τετάρτη, 6/7
The Outlaw and his wife dir: dir VICTOR SJÖSTRÖM (1918) 73`(αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Γιάννης Σφυρής (πιάνο)

Πέμπτη, 7/7
Faust dir: Murnau (1926) 90`(ελληνικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Βασίλης Μήλεσης

Παρασκευή, 8/7
Aelita: Queen of Mars – The revolt of the Robots dir: Yakov Protazanov (1924) 81`(αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Γωγώ Καλοδίκη

Σάββατο, 9/7
Mother - Μάνα dir: Pudovkin (1926) 87`(αγγλικοί υπότιτλοι)
Θα προβληθεί με DJ set από την Ελένη Μητσιάκη

Κυριακή, 10/7
Michael (Gay themed Films of the German Silent Era)
dir: Carl Theodor Dreyer (1924) 86` (αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Άννα Στερεοπούλου

Δευτέρα, 11/7
Ευτυχία dir:  Alexandre MEDVEKINE (1934) 64`(ελληνικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Ορέστης Μωραΐτης

Τρίτη, 12/7
The phantom carriage- dir VICTOR SJÖSTRÖM  (1921) 106` (αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Αργυρώ Κολιογιώργη

Τετάρτη, 13/7
Pandora` s Box (Lulu) dir: Georg Wilhelm Pabst (1929) (αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Νίκη Χαρλαύτη (πιάνο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου